बुधवार, 10 जून 2020

Seasonal Effect : an essential knowledge, ऋतु प्रभाव : एक आवश्यक ज्ञान


ऋतु प्रभाव  : एक आवश्यक ज्ञान , Seasonal Effect: an essential knowledge
                
     सर्वमन्यत परित्यज्य शरीरमनु पालयेत।
   तदभावे हि भावनां सर्वाभावः शरीरिणाम।।
अर्थात जो भी सांसारिक कार्य है, उन सभी को छोड़कर सर्वप्रथम शरीर की रक्षा के उपाय करने चाहिए , क्योंकि यदि शरीर ही नहीं रहेगा तो संसार की सभी वस्तुएं  व्यर्थ हैं , अतः शरीर की रक्षा और पोषण सबसे अधिक जरूरी है।

 चरक संहिता में कहा गया है -
                    तस्याशिता द्या दाहारदबलं वर्णश्च बरधते।
                  यस्यर्तसात्म्यं विदितं चेष्टाहार व्यपाश्रयम।।
   अर्थात ऋतु के अनुसार अपने आहार-विहार में परिवर्तन का जिसे ज्ञान होता है और जो उसी के अनुसार पालन करता है उसके स्वास्थ्य की रक्षा होती है तथा वह रोगों से बचा रहता है।
           
आज हम ऋतुओं और उन ऋतुओं में खान-पान और  वाले  बचाव पढ़ेंगे
हिंदी शास्त्रों के अनुसार 12 महीनों के दो दो महीनों को मिलाकर 6 ऋतुएँ मानी गईं हैं
1 - शिशिर ऋतु - माह एवं फागुन ,  2 -बसन्त ऋतु  - चैत्र एवं बैशाख , 3 -ग्रीष्म ऋतु - जेठ एवं आषाढ़
4 -वर्षा  ऋतु - सावन एवं भादों , 5  शरद ऋतु - कुवार (आश्विन) एवं कार्तिक ,6 - हेमन्त ऋतु - अगहन एवं पौष

1 - शिशिर ऋतु - माह एवं फागुन-
                                               इस ऋतु में ठंड पड़ती है जिससे शरीर की ऊष्मा बाहरी ठंडी हवा के प्रभाव से शरीर में ही रूककर अंदर की तरफ चली जाती है और शरीर से बाहर नहीं निकल पाती। जिससे शरीर में उष्मा इकटठी होने लगती है और बढ़ती है जिसके प्रभाव से पाचन शक्ति भी बढ़ जाती है और व्यक्ति पौष्टिक से पौष्टिक , भारी  और चिकने पदार्थों को आसानी से हज़म कर लेता है।  ये पाचन शक्ति इतनी प्रबल हो जाती है की खाया पिया सब हज़म हो जाती है।  आपको शायद याद होगा की इसी ऋतु में अधिक तले पदार्थ और भारी पदार्थ, ड्राई फ्रूट्स , आदि खाये जाते हैं।
 
इस ऋतु में खाये जाने वाले पदार्थ-
                                          इस ऋतु में वात का शमन करने वाले पदार्थ जैसे घी, दूध, मक्खन , रबड़ी , मुरब्बे , चने की रोटी,लहसुन ,अंजीर,  हलवा , बादाम , तिल के पदार्थ ,खजूर , मेथी , गाजर ,सोंठ, अदरक ,शाक-सब्जी , और स्वास्थ्यवर्धक पदार्थ खाने चाहिए और साथ ही शरीर की तेल से मालिश ,व्यायाम और कसरत आदि करनी चाहिए। इस ऋतु में धूप स्नान जरूर करना चाहिए। 

इस ऋतु में न खाये जाने वाले पदार्थ -
                                           इस ऋतु में रूखे-सूखे , अति ठंडी प्रकृति के , वात कुपित करने वाले बासी , कड़वे , खट्टे व् चटपटे , खट्टा दही , इमली, आम का अचार आदि का सेवन नहीं करना चाहिए इनका त्याग रखें जिससे जोड़ो का दर्द ,गठिया , सायटिका  और शरीर में दर्द न हो।
                             
 2 -बसन्त ऋतु  - चैत्र एवं बैशाख-
                                              इस ऋतु को "ऋतुराज "और उर्दू में "बहार" कहते हैं इस ऋतु को चंचल मन जाता है क्योंकि इसमें कभी सर्दी तो कभी गर्मी होती है इस ऋतु में रातें ठंडी और दिन गर्म रहते हैं जिससे बदले हुए मौसम का असर कमजोर रोग प्रतिरोधक क्षमता के व्यक्ति पर पड़ता है इस ऋतु में जो पाचक अग्नि पिछली ऋतु में तेज थी वह धीरे-धीरे मंद होने लगती हैऔर वह बीमार हो जाते हैं।  इस ऋतु में पिछली ऋतु शिशिर ऋतु से एकत्र हुए कफ का प्रकोप रहता है और कफ जनित रोग जैसे खांसी, सर्दी जुकाम , टॉन्सिल , सिर का भारीपन ,सुस्ती ,हल्का बुखार उत्पन्न होते हैं।  (क्योंकि शिशिर ऋतु में जो हम मधुर पदार्थ खाते हैं उनसे कफ बनता है और ये शरीर में एकत्र होता रहता है जो बसंत ऋतु में पिघलता है जो जठराग्नि को मंद कर देता है और कफ जनित रोग उत्पन्न करता है।)

इस ऋतु में खाये जाने वाले पदार्थ-
                                        छिलके वाली मूंग की दाल, हरी शाक-सब्ज़ी , मौसमी फल ,ताज़ी चपाती, अदरक , शहद , करेला , गाजर , परवल , आंवला आदि का सेवन करना चाहिए।  20  दिन तक नीम की कोमल पत्ती चबा-चबा कर खानी चाहिए। इस ऋतु में प्रातः जल्दी उठकर टहलना , कसरत , योगासन आदि क्रियाएं करकर स्नान करना चाहिए।

 इस ऋतु में न खाये जाने वाले पदार्थ -                                     
                                               बसंत ऋतु में कफ को कुपित करने वाले पदार्थो (जो शिशिर ऋतु में खाये थे ) का त्याग करना चाहिए जैसे भारी , चिकनाई वाले ,उड़द , केला , सिंघाड़ा  देर से पचने वाले और खट्टे पदार्थों का त्याग कर देना चाहिए। दिन में सोये नहीं और रात्रि में देर तक न जागें।

3 -ग्रीष्म ऋतु - जेठ एवं आषाढ़ -
                                           इस ऋतु में सूर्य की किरणें पृथ्वी पर तीव्र पड़ती हैं जिससे प्रतिदिन कफ का क्षय होकर वायु की वृद्धि होती जाती है। इस ऋतु में केवल शरीर की रक्षा ही की जा सकती है पुष्टि नहीं। इस ऋतु में उचित आहार का सेवन करने से ही शरीर स्वस्थ बना रहता है वरना नदी, तालाबों, पेड़ पौधों की भांति शरीर भी सूखने और दुबला होने लगता है जिससे शरीर की धातुएं क्षीण होने लगेंगी और शरीर निर्बल होने लगेगा।

इस ऋतु में खाये जाने वाले पदार्थ-
                                           इस ऋतु में मीठे , स्वादिष्ट एवं हल्के और शीतल पदार्थों का सेवन करना चाहिए।
मौसमी फलों में मीठा आम ,तरबूज,,खरबूजा, मौसमी, लौकी , तोरई ,परवल, टमाटर, पोदीना ,नीबू, गुलकंद ,मूंग ,मसूर की दाल, सत्तू आदि का प्रयोग करना चाहिए।  रात को शीतल किये दूध में घी डालकर पीना चाहिए .

 इस ऋतु में न खाये जाने वाले पदार्थ -
                                                     तेज मिर्च मसाले के पदार्थ, नमकीन, खट्टे, बासी, चरपरे , लाल मिर्च युक्त पदार्थ ,लहसुन , उड़द की दाल, बैंगन , बेसन के पदार्थ , फ़ास्ट फ़ूड ,मांस आदि।  देर तक जागना , देर तक सोना , धूप में रहना, कठोर परिश्रम लगातार करना , अधिक व्यायाम करना , ठंडे से गर्म वातावरण में जाना , भूख प्यास सहन करना इन सबका त्याग करना चाहिए।

https://goodhealth006.blogspot.com/2020/06/seasonal-effect-part-ii-essential.html
                                                                   शेष 3 ऋतुओंऔर उनमें उत्पन्न रोगों  का वर्णन अगले लेख में---  

Meteorology: an essential knowledge, ऋतु विज्ञान : एक आवश्यक ज्ञान                                

Sarvamanyat Parityajya Shahiramanu Palayet.
   Tadbhavei Bhavmaan Sarvabhava Shareerinaam.

That is, whatever is the earthly work, except all of them, first of all, we should take measures to protect the body, because if the body is not there, then all the things in the world are meaningless, so protecting and nourishing the body is the most important.

Charaka Samhita states -

                    Tashyashita Dya Dhardbalam Varnashta Bardate.
                    Yasyartasatyam Viditana Chettahar Vyapasrayam.

   That is, one who has knowledge of changes in his diet-house according to the season and who follows it, protects his health and he keeps from diseases.
Today we will read the seasons and the food and drink rescue in those seasons.

According to the Hindi scriptures, 6 seasons have been considered, including two months each of 12 months.

1 - Shishir season - Month and Phagun, 2 - Spring season - Chaitra and Baishakh, 3 - Summer season - Jeth and Ashadh
4-Year season - Sawan and Bhadon, 5 Autumn - Kuwar (Ashwin) and Karthik, 6 - Hemant season - Aghan and Paush


1 - Shishir Season - Month and Phagun -

                                               In this season, it gets cold due to which the heat of the body stops inside the body due to the effect of the outside cold air and cannot get out of the body. Due to which heat starts to accumulate in the body and increases, due to which the digestive power is also increased and the person easily digests nutritious, heavy and smooth substances from nutritious. This digestive power becomes so strong that everything eaten and drank. You may remember that during this season, fried foods and heavy substances, dry fruits, etc. are eaten.

Foods to be eaten in this season-

                                          Vata extinguishing substances such as ghee, milk, butter, rabri, marmalade, gram bread, garlic, figs, pudding, almonds, sesame seeds, dates, fenugreek, carrots, dry ginger, ginger, vegetables, And healthy foods should be eaten and at the same time massage, exercise and exercise etc. should be done with body oil. In this season one must take sun bath.


Substances not eaten in this season -
                                 
                                                 During this season, dry, dry, very cold nature, vapid stale, bitter, sour curd, sour curd, tamarind, mango pickle, etc. should not be discarded so that joint pain, arthritis, sciatica and There is no pain in the body.

2-Spring season - Chaitra and Baishakh-

                                              This season is called "Rituraj" and "Bahaar" in Urdu, this season is considered as fickle because it is sometimes cold and sometimes hot in this season, the nights are cold and the days are hot, due to which the effect of the changed weather is weak immunity. But it seems that the digestive fire that was strong in this season starts slowing down slowly and they become ill. In this season, there is an outbreak of phlegm collected from the previous season, and phlegmatic diseases like cough, cold, cold, tonsils, heaviness of head, lethargy, mild fever occur. (Because the sweet food we eat in the winter season, phlegm is formed and it keeps collecting in the body which melts in the spring which slows down the gastrointestinal tract and causes phlegmatic diseases.)

Foods to be eaten in this season-
                                         Peeled moong dal, green vegetables, seasonal fruits, fresh chapati, ginger, honey, bitter gourd, carrots, parwal, amla, etc. should be consumed. Chewing the soft 15 leaf of neem for 20 days in morning. In this season, one should wake up early in the morning and take a bath after taking activities like walking, exercising, yogasana etc.

 Substances not eaten in this season -
                                                   In the spring season, one should renounce kapha (those who ate in the winter season) like heavy, greasy, urad, banana, water chestnut, late digestion and sour foods. Did not sleep during the day and do not wake up late at night.

Summer - Jeth and Ashadh -

                                           During this season, the rays of the sun intensify on the earth, due to which the phlegm decays daily and the air increases. In this season only the body can be protected, not confirmed. In this season, the body remains healthy only after taking proper diet or else the body like the river, ponds, trees and plants also starts to dry and become lean due to which the metals of the body will start to erode and the body will start to become weak.

Foods to be eaten in this season-

                               During this season, sweet, tasty and light and soft foods should be consumed.
Sweet mango, watermelon, melon, lime, gourd, luffa, parwal, tomato, mint, lemon, gulkand, moong, lentil, sattu etc. should be used in seasonal fruits. Ghee should be drunk in cold milk at night.

Substances not eaten in this season -

                                                     Fast chilli spices, namkeen, sour, rancid, chapar, red chilli, garlic, urad dal, brinjal, gram flour, fast food, meat etc. Waking up late, sleeping late, staying in the sun, working hard, exercising more, going from cold to hot environment, enduring hunger and thirst should be discarded.

              In the next article a description of the remaining 3 seasons and diseases arising in them----

                                                 

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