शुक्रवार, 12 जून 2020

Seasonal Effect Part II : an essential knowledge, ऋतु प्रभाव : एक आवश्यक ज्ञान

ऋतु प्रभाव (भाग दो)   : एक आवश्यक ज्ञान , Seasonal Effect: an essential knowledge
पिछले लेख में आपको तीन ऋतुओं ,शिशिर ऋतु, बसन्त ऋतु और ग्रीष्म ऋतु में खाये जाने वाले आहार और रोगों से बचाब की जानकारी दी अगर आपने नहीं पढ़ा है तो इस लिंक पर क्लिक करके पढ़ लें तभी आपको सारी  ऋतुओं की सही जानकारी मिलेगी 

अब आगे की तीन ऋतुओं पर चर्चा करेंगे 
4 -वर्षा  ऋतु - सावन एवं भादों , 5  शरद ऋतु - कुवार (आश्विन) एवं कार्तिक ,6 - हेमन्त ऋतु - अगहन एवं पौष

अब अगले भाग पर चलते हैं 
4 -वर्षा  ऋतु - सावन एवं भादों -
               इस ऋतु में बार बार वर्षा के पड़ने से गर्म हुई भूमि से भाप निकलती है यही भाप शीतल वायु और बरसात के एसिड मिले पानी से शरीर के दो दोषों को कुपित कर देती है और यही दोष पाचन क्रिया में बाधा उत्पन्न करते हुए जठराग्नि को और मंद कर देते हैं। इस ऋतु में आकाश में बादल छा जाने से वायु की गति और स्थति बदल जाती है जिसके प्रभाव से दमा , गठिया और वात प्रकोप से रोगियों का कष्ट  बढ़ जाता है। इस ऋतु में जठराग्नि बहुत मंद पड़ जाती है इसका कारण ये है की ग्रीष्म ऋतु में गर्मी से पाचन क्रिया मंद रहती है (ये हम आपको इसके 1 भाग में बता चुके हैं)  यह ऋतु दोष प्रकोप की ऋतु होती है अतः इस ऋतु में प्राणियों का स्वास्थ्य अन्य ऋतुओं की अपेक्षा अधिक बिगड़ता है। इस ऋतु में पेट बिलकुल साफ़ रहना चाहिए कब्ज़ बिल्कुल न हो और शरीर साफ़ रहे। 
कब्ज़ के लिए हमारा लेख (कब्ज़:सब रोगों की जड़:Constipation:Root of all diseases- ) पढ़े 

इस ऋतु में खाये जाने वाले पदार्थ-
    ग्रीष्म ऋतु में संचित हुआ वात वर्षाकाल में कुपित हो जाता है अतः वर्षा काल में वात का शमन करने वाले पदार्थों का सेवन करना चाहिए कुपित करने वालो का नहीं। इस ऋतु में अपनी पाचन शक्ति को ध्यान में रखते हुए हल्का और जल्दी पचने वाला आहार लें शाम का भोजन जितना जल्दी कर लिया जाये उतना ही अच्छा है। इस ऋतु में तीन पदार्थों की अत्यधिकता होती है। आम , जामुन, मक्का , अतः इनका अधिक प्रयोग करना चाहिए। 
आम को चूसकर खाये जिससे ये भारी और वातकारक होने पर भी गैस पैदा नहीं करेगा क्योंकि इस तरह आम के  रस में मुंह की लार पर्याप्त मात्रा में जाएगी जो आम को पचाने में सहायता करेगी। 
लार का लाभ आप हमारे इस लेख से देख सकते हैं -


जिस दिन अत्यधिक बादल हो उस दिन पर्याप्त मात्रा में खटाई , लवणयुक्त पदार्थ , चिकने पदार्थ और हल्के पदार्थ लेने चाहिए। पुराने जौ , गेहूँ , शहद , मूंग,खिचड़ी ,सरसों ,भिंडी, तोरई ,लौकी ,आदि का सेवन अच्छा है। 

इस ऋतु में न खाये जाने वाले पदार्थ -
                             इस ऋतु के प्रारम्भ दिनों में अर्थात सावन मास  में दूध का और अंतिम दिनों में मठे का सेवन न करें। इस ऋतु में पत्तेदार सब्जी न खाये  , ठंडे, रुक्ष ,चना , उड़द , मटर ,मसूर, आलू , कटहल ,करेला ना लें बेसन के पदार्थ, मिर्च-मसालेदार पदार्थ, बासी और पित्त को बढ़ाने वाले पदार्थ न खाये।
 इस ऋतु में देर तक न जागे , कीचड़ में, नंगे पैर न चले , और कब्ज न होने दें। 

शरद ऋतु - कुवार (आश्विन) एवं कार्तिक-         
                              वर्षा ऋतु में ठंडे गर्म के कारण शरीर में पित्त का संचय होता रहता है और शरद ऋतु में सहसा सूर्य की तीक्ष्ण किरणों द्वारा संतप्त शरीर में वर्षाकाल का संचित पित्त कुपित हो जाता है। अतः इस ऋतु को अत्यंत सावधानी से काटना ही हितकर है। 
    " वर्षा तथा शरद ऋतु के प्रभावों का अध्ययन करते हुए हमारे देश के दो प्रकांड ज्योतिषाचार्यों घाघ और भडडरी ने काल , विवेक , स्वास्थ्य आदि का अध्य्यन करते हुए इन ऋतुओं के बारे में कहा है -

               "सावन व्यारी जब-तब कीजै , भादों वाको नाम न लीजै। 
                कुवार माह के दो पखवारे ,यतन -जतन से काटो प्यारे। 
                कार्तिक मास का दिया जलाए ,चाहे जितनी बार खाए। "

अर्थात सावन महीने में यदि आवश्यक हो तो कभी -कभार ही रात का भोजन कर लीजिए। परन्तु भादों महीने में भूलकर भी न करें चाहे रात्रि का उपवास ही क्यों न हो जाए। कवार महीने के दोनों पक्ष बहुत ही सावधानी से काट लीजिये इनमें रात्रि भोजन की आवश्यकता न रहे। कार्तिक  महीने के पहले 15 दिन भी सावधानी से काट लें।  अमावस्या को दीपावली का दिया जलाने के बाद अपनी भूख और पेट की क्षमता के अनुसार कितनी भी बार भोजन कर लेना हानि की न्यूनतम आशंका रहेगी। "
भूख लगने पर लघु भोजन करें जैसे- चावल , मूंग , परवल, आंवला , शहद आदि 
 इस ऋतु में अधिक ओस पड़ती है  अतः रात्रि में आंगन में देर तक , बैठना या सोना  उचित नहीं हैं। 

6 - हेमन्त ऋतु - अगहन एवं पौष
शीत ऋतुओं में दो ऋतु आती हैं-
(1) हेमन्त ऋतु - अगहन एवं पौष  (2) शिशिर ऋतु - माह एवं फागुन 
  सभी ऋतुओं में यह ऋतु ही ऐसी है जिसमें हमे शरीर और स्वास्थ्य की स्थति को सुधारने में प्रकृति से भी सहायता मिलती है। इस ऋतु में काल स्वभाव के कारण जठराग्नि अधिक प्रबल रहती है यदि इसे आहार रूपी ईंधन मिलता रहे।  यदि इस ऋतु में आहार कम मिलता है तो यह शरीर में वायु द्वारा प्रज्वलित होकर रस आदि धातुओं को पचाने लगती है। इस ऋतु में शरीर की ऊष्मा वातावरण में उपस्थित शीतल वायु के स्पर्श से शरीर के अंदर रुककर शरीर को बलवान करती है और जठराग्नि को बढ़ाती है। 
इस ऋतु में रातें लम्बी होती हैं जिससे शरीर को आराम करने और खाना हज़म करने का अधिक समय मिलता है और खाया गया पदार्थ ठीक से हज़म भी हो जाता है। 
इस ऋतु में सबसे महत्वपूर्ण और आवश्यक नियम है निश्चित समय पर भोजन के नियम का पालन करना। 

इस ऋतु में खाये जाने वाले पदार्थ-
                                          इस ऋतु में खाये जाने वाले पदार्थ जैसे घी, दूध, मक्खन , रबड़ी , मुरब्बे , चने की रोटी,लहसुन ,अंजीर,  हलवा , बादाम , गुड़ के पदार्थ,तिल के पदार्थ ,खजूर , मेथी , गाजर ,सोंठ, अदरक ,शाक-सब्जी ,गरिष्ठ पदार्थ  और स्वास्थ्यवर्धक पदार्थ खाने चाहिए और साथ ही शरीर की प्रतिदिन तेल से मालिश ,व्यायाम और कसरत आदि करनी चाहिए। इस ऋतु में धूप स्नान जरूर करना चाहिए। 

इस ऋतु में न खाये जाने वाले पदार्थ -
                                           इस ऋतु में रूखे-सूखे , अति ठंडी प्रकृति के , हल्के, शीघ्र पचने वाले  , कड़वे , खट्टे व् चटपटे , खट्टा दही , इमली, आम का अचार आदि का सेवन नहीं करना चाहिए। नंगे शरीर नहीं रहना चाहिए।ठंडे जल से स्नान नहीं करना चाहिए।  

Seasonal Effect Part II : an essential knowledge, ऋतु प्रभाव    : एक आवश्यक ज्ञान
In the previous article, you were given information about the three seasons, the diet and diseases eaten in the spring, spring and summer season.


Now we will discuss further three seasons
4-Rainy season - Sawan and Bhadon, 5 Autumn - Kuwar (Ashwin) and Karthik, 6 - Hemant season - Aghan and Paush

Now let's move on to the next part
4-Rainy Season - Sawan and Bhadon -
               In this season, the steam comes out of the heated land due to the frequent rains, this steam causes the two defects of the body with cold air and rainy acid water, and this defect hinders the digestion process and retardes the gastrointestinal tract. Let's do it. Due to cloudy sky in this season, the speed and position of the air changes, due to which the patients suffering from asthma, arthritis and vata outbreaks increase. In this season, gastroenteritis is very slow because the digestive process is slowed by the heat in the summer (we have told you in 1 part of this) This season is the season of dosha, so in this season, human Health deteriorates more than other seasons. During this season, the stomach should be completely clean and constipation is not there and the body should be clean.
Read our article for constipation (constipation: root of all diseases: constipation: root of all diseases-)


Foods to be eaten in this season-
    Vata accumulated in summer season becomes furious during the rainy season, so during the rainy season, those who extinguish the vata should be consumed and not those who are enraged. In this season, keeping your digestive power in mind, take a light and fast digestive diet, the sooner the evening meal is taken, the better. There is an excess of three substances in this season. Mangoes, berries, maize, so they should be used more.
Suck the mango so that it will not produce gas even if it is heavy and airy because in this way the mouth saliva will go in sufficient quantity in the mango juice which will help in digesting the mango.
You can see the benefits of saliva from this article -

https://goodhealth006.blogspot.com/2020/05/0-0-1-1.html


On the day when there is excessive cloud, sufficient quantity of sour, salty, smooth substances and light substances should be taken. Use of old barley, wheat, honey, moong, khichdi, mustard, okra, luffa, gourd, etc. is good.

Substances not eaten in this season -
                             Do not consume milk in the early days of this season i.e. in the month of Sawan and in the last days. Do not eat leafy vegetables during this season, do not eat cold, dry, gram, urad, peas, lentils, potatoes, jackfruit, bitter gourd, gram flour, chili-spicy foods, rancid and bile enhancers.
 Do not wake up late in this season, do not walk in mud, bare feet, and do not let constipation.

5 Autumn - Kuwar (Ashwin) and Karthik -
                              The accumulation of bile continues in the body due to cold hot in the rainy season, and in the autumn, the accumulated bile of the rainy season in the bereaved body becomes angry due to incessant rays of the sun. Therefore, it is beneficial to cut this season very carefully.
    "While studying the effects of rain and autumn, two of our country's astrologers, Ghagh and Bhadari have studied these seasons while studying time, wisdom, health, etc. -

               "Savan Vyari is whenever called, Bhado don,t represent
                Two fortresses of Kuwar month, cut off from yatan-jatan.
                Burn the lamp of Kartik month, however many times you eat. "

That is, if necessary in the month of Savan, take dinner only occasionally. But do not forget even during the month of Bhadon, even if there is a night fast. Cut both sides of the month of Kavar very carefully. There is no need of dinner. Carefully cut the first 15 days of the month of Karthik. After lighting Diwali to Amavasya, taking any meal according to your hunger and stomach capacity will be the least possibility of loss. "
Take small meals like hunger, rice, moong, parwal, amla, honey etc.
 There is excess dew in this season, so it is not advisable to sit or sleep in the courtyard late at night.

6 - Hemant Season - Aghan and Poush
Cold seasons come in two seasons -
(1) Hemant season - Aghan and Poush (2) Shishir season - Month and Phagun
  In all seasons, this season is the only one in which nature also helps in improving the condition of our body and health. Jathargni is more prevalent in this season due to its nature, if it continues to get fuel in the form of food. If there is less food in this season, it gets ignited by air in the body and digests the metals like juice. In this season, the heat of the body strengthens the body by stopping inside the body with the touch of cold air present in the atmosphere and increases gastritis.
The nights are longer during this season, which gives the body more time to rest and digest food and the food consumed also digests properly.
The most important and necessary rule in this season is to follow the rule of food at certain times.

Foods to be eaten in this season-
                                          Foods eaten during this season like ghee, milk, butter, rabri, jaggery, gram bread, garlic, figs, pudding, almonds, jaggery, sesame seeds, dates, fenugreek, carrots, dry ginger, ginger, herbs- Vegetables, fortified foods and healthy foods should be eaten and also massage, exercise and exercise should be done with oil of the body daily. In this season one must take sun bath.

Substances not eaten in this season -
                                           In this season, dry, dry, very cold nature, light, quick digestible, bitter, sour and sour, sour curd, tamarind, mango pickle etc. should not be consumed. One should not remain bare body. One should not bathe with cold water.

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